Religiøse folketoner som bønn

Religiøse folketoner som bønn

Dato: 10. 03 2022 - 13. 03 2022
Til påmeldingsskjema
Kontakt Tomasgården for spørsmål

Retreatledelse

Retreaten ledes av Ingrid Gjertsen og Ingunn Skjelfoss. 

Ingrid Gjertsen er folkemusikkforsker og tidligere førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen


Ingunn Skjelfoss er folkesanger og pedagog, og har tidligere jobbet som fast husfolk på Tomasgården.

 

 

Sang er et verdifullt hjelpemiddel i vårt bønneliv. Som kirkefader Augustin har sagt, ”sang er dobbelt bønn”. Ord som synges kan være mer virkningsfullt enn ord som sies. Troens folk har helt fra den gamle pakts tid av bedt til Gud ved å synge bl. a. Davids salmer i bibelen. Sangen er sungne bønner, som f. eks. i tidebønn-tradisjonen og den gregorianske sangen.

I vår egen folketradisjon er sangen brukt som bønn gjennom mange generasjoner. Sangen er brukt meditativt, som et middel til å komme nærmere Gud. Den langsomme, rolige og ofte snirklete sangen fremhever ordene, den skaper konsentrasjon og dveling rundt innholdet. Å synge er å deklamere en tekst, å grunne på ordene i sitt hjerte, slik Maria gjorde. Lengselen etter Gud preger sang-uttrykket. Sangen blir ydmyk og den skaper stillhet. Sang-uttrykket er meditativt, å synge er å meditere.

Haugebevegelsens sanger inneholder Kristus-mystikk og lengselen etter forening med Gud. “Jesus din søte forening å smake” er et eksempel på dette. Hans Nielsen Hauge fikk oppleve en mystisk forening med Gud mens han sang denne sangen, på åkeren hjemme på Rolvsøy. Gjennom haugebevegelsens sangtradisjon er arven fra middelalderens kristne mystikk blitt videreført også i luthersk praksis.

Om opplegget: Formålet er å bli mer kjent med religiøs folkesang/religiøse folketoner og deres bruk i kristen praksis. Vi lytter til sang, muntlige innlegg om sangen og synger selv under ledelse av instruktør. Det kreves ingen forkunnskaper i sang/musikk for å delta på retreaten. Ingrid Gjertsen vil fortelle om denne tradisjonen og Ingunn Skjelfoss vil undervise i selve sangstilen. Vi vil følge Tomasgårdens vanlige liv med tidebønner, men erstatte den tradisjonelle Jesusmeditasjonen med meditasjon rundt salmetekstene som vil bli brukt.

Retreat med delvis taushet – hva er det?

Av og til står det «retreat med delvis taushet» på programmet vårt..
Hva betyr dette?.
Dette er en retreat som har et dagsprogram med tause tider formiddag og ettermiddag, og tider for å snakke sammen – rundt kaffebordet, og på tur, for eksempel.

Hva snakker en om på en slik retreat?
For å bevare en åpen, meditativ holdning gjennom dagen, og for å bli i kommunikasjonen med seg selv og Gud, anbefaler vi at en ikke spør og graver om hverandres bakgrunn og hverdag, slik en ellers gjør for å bli kjent.
Nei, her får du faktisk lov til å være anonym – bare på fornavn … og sette dine egne grenser for hva du vil fortelle om deg selv. Dette innebærer også å ikke trå inn i de andre gjestenes frie «rom»

Som Knut Grønvik har sagt:
– Vi kommer sammen for å hjelpe hverandre i å være stille for Gud – og være i relasjonen med ham.
Dette kan være stedet for åndelige samtaler ved kaffebordet, eller rett og slett samtale om det som skjer her og nå …. at jeg så et ekorn på turen, eller syklet rundt Kornsjøen eller padlet en flott tur, og hvordan det var…!
Det er mange frigjørende samtaler som fremdeles holder en på sporet, selv om de kan være et positivt avbrekk i den prosessen som foregår inne i en.
Dette kan også være stedet for å øve seg i å sette ord på forholdet til Gud, ord for hverdagen du skal vende tilbake til.
Og skulle det av og til bli uforutsett taust, gjør det ingenting!


Kontakt Tomasgården for spørsmål

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Påmeldingsskjema til retreat:

Fyll ut og send inn, så svarer vi så raskt vi kan!

Vennligst sjekk at epostadressen er riktig skrevet 😉
Hilsen Husfolket på Tomasgården.

  Ditt fornavn og etternavn (obligatorisk)

  Avsender E-post (obligatorisk)

  Telefon: (obligatorisk)

  Adresse:

  Postnr:

  Poststed:

  Fødselsår (åååå):

  Aktuell uke for retreat:

  Har du vært på Tomasgården før? JaNei

  Har du vært på retreat før? JaNei

  Jeg reiser med:

  Valg ikke gjort!BilTog/Buss, ønsker å bli hentet på Ed/Halden

  Dersom retreaten er fulltegnet, ønsker du da å stå på venteliste?
  JaNei

  Har du behov for tilrettelagt mat?

  Vi ønsker å strekke oss langt for å tilrettelegge menyen med hensyn til
  medisinsk begrunnede dietter ( f.eks gluten, laktose).
  Kapasiteten vår er imidlertid begrenset og kjøkkenet er bemannet av frivillige.
  Derfor kan vi ikke alltid tilrettelegge for mange ulike dietter på en gang.
  Vi må normalt vite om behovene minst 14 dager før start for vår planlegging.

  Konkretiser i feltet under her, så tar vi kontakt.

  Andre behov, kommentarer eller spørsmål?:

  Vi ønsker også informasjon om særlige behov med hensyn til fysisk og psykisk helse i god tid for å kunne legge forholdene best mulig til rette for den enkelte.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Kontakt Tomasgården for spørsmål