
Dato: 15. 02 2024 - 18. 02 2024
Kontakt Tomasgården for spørsmål
Uke 7: torsdag til søndag. Delvis taus. I samarbeid med AREOPAGOS
3 overnattinger: kr 4900-3250 Info om prissystem og avbestilling
Retreatleder: Stian Kilde Aarebrot
Om retreatens tema:
Hvorfor er det så vanskelig å omsette gode intensjoner til gode vaner? Det er noe i oss som stritter imot. De siste tiårenes hjerneforskning har gjort store framskritt med å kartlegge hva som skjer når vi skal etablere nye vaner, hvorfor vi er så påvirkelige og hvorfor det er så vanskelig å endre dårlige vaner. Dette er spørsmål som kirken til alle tider har vært opptatt av.
Med eksempler fra hverdagen og populærkulturen kombinerer Stian Kilde Aarebrot i boka Kunsten å forme livet – plastisk teologi moderne hjerneforskning med gammel klostervisdom, for å vise hvordan vi formes av tiden vi lever i, og hva som må til for at du kan forme livet ditt. Du kan forandre verden gjennom gode vaner og menneskene rundt deg.
I Aarebrots nyeste bok Gjøre. Høre. Plastisk bibelbruk appliserer han alt dette på bibelbruk. Stikkord er samlesning, og nærhet til hverdagen. Det handler om å leve med tekstene for å la seg forme – en bibelbruk som binder sammen tanke og kropp, individ og fellesskap, kontemplasjon og aksjon. I et informasjonsoverflommende, flyktig og rotløst samfunn er kan kroppens vei til Gud være kirkens vei fremover.
Med utgangspunkt begge bøkene vil prest Stian Kilde Aarebrot undervise om temaet.
Stian Kilde Aarebrot er prest, forfatter og fagansvarlig for trospraksis i Areopagos. I 2009 startet han opp Etter Kristus, som jobber med å oversette Jesu livsvisdom til i dag – gjennom praksis, eksperimentering, prøving og feiling formes vi i Kristi bilde. Etter Kristus er i dag et arbeid i Areopagos. Aarebrot viderefører arven etter Edin Løvås og formidler engasjerende om disippellivet og hvordan det kan se ut i vår tid.
Noen stikkord om delvis taus retreat:
- Den opprinnelige «retreaten i Sandomtradisjonen»
- Dagsprogram med tider for taushet og tider med mulighet for samtale mellom gjestene.
- Tidebønnsrytme med samlinger i kapellet morgen, middag og kveld.
- Dagsprogrammet har ellers tider for: meditasjon, bønn, kreativ aktivitet, praktisk arbeid, hvile, turer og åndelig lesning.
- Tilbud om sjelesorgsamtale
Kontakt Tomasgården for spørsmål
Hvorfor retreat – hva er retreat?
Retreat med delvis taushet – hva er det?
Av og til står det «retreat med delvis taushet» på programmet vårt..Hva betyr dette?.
Dette er en retreat som har et dagsprogram med tause tider formiddag og ettermiddag, og tider for å snakke sammen – rundt kaffebordet, og på tur, for eksempel.
Hva snakker en om på en slik retreat?
For å bevare en åpen, meditativ holdning gjennom dagen,
og for å bli i kommunikasjonen med seg selv og Gud,
anbefaler vi at en ikke spør og graver om hverandres bakgrunn og hverdag,
slik en ellers gjør for å bli kjent.
Nei, her får du faktisk lov til å være anonym – bare på fornavn …
og sette dine egne grenser for hva du vil fortelle om deg selv.
Dette innebærer også å ikke trå inn i de andre gjestenes frie «rom»
Som Knut Grønvik har sagt:
– Vi kommer sammen for å hjelpe hverandre i å være stille for Gud – og være i relasjonen med ham.
Dette kan være stedet for åndelige samtaler ved kaffebordet, eller rett og slett samtale om det som skjer her og nå …. at jeg så et ekorn på turen, eller syklet rundt Kornsjøen eller padlet en flott tur, og hvordan det var…!
Det er mange frigjørende samtaler som fremdeles holder en på sporet, selv om de kan være et positivt avbrekk i den prosessen som foregår inne i en.
Dette kan også være stedet for å øve seg i å sette ord på forholdet til Gud, ord for hverdagen du skal vende tilbake til.
Og skulle det av og til bli uforutsett taust, gjør det ingenting!